Кількість
|
Вартість
|
||
|
Льодогенератори - це апарати для генерації льоду, які використовуються в барах, кафе, ресторанах, а також у магазинах, харчових складах, портах та у виробництві. Професійні льодогенератори відрізняються за формою льоду, продуктивності, системою охолодження та призначенням. У нас можна купити льодогенератор продуктивністю від 12 кг/добу льоду до 900 кг/добу.
Для невеликих барів та приватних будинків є автономні льодогенератори без підключення до води наливного типу. Для великих кафе та ресторанів пропонуємо професійні льодогенератори кубикового та гранульованого льоду, а для промислових та торгових підприємств льдогенератори лускатого та гранульованого льоду з бункерами для льоду. Правильно вибрати модель льодогенератора завжди допоможуть наші менеджери: golospovara@ukr.net
Як вибрати льодогенератор за продуктивністю для закладу?
При виборі льодогенератора необхідно визначити потрібну продуктивність - можна враховувати середню витрату льоду на людину:
для фаст-фуду - 300-400 г/чол
для ресторану - 600-700 г/чол
для бару - 1 кг/ос
на 100 поверхні, що охолоджується - 50 кг.
Розрахунок робиться на основі меню та прохідності у кожному конкретному випадку. У ресторані чи кафе знадобиться 0,35 кг кубикового льоду на відвідувача, у барі цей показник значно зростає (в середньому до 0,75 кг). Також слід врахувати пікову витрату льоду, температуру навколишнього середовища, оскільки при високій температурі все ж таки спостерігається невелике падіння продуктивності.
Як правильно вибрати льодогенератор для ресторану, кафе, магазину?
При виборі льодогенератора спочатку слід визначитися який вам потрібен лід. Усього існує кілька видів льоду, що генеруються агрегатами, тип льоду залежить від сфери використання:
Кубиковий лід (dice ice) — це крижаний кубик із шістьма гранями. Завдяки збільшеній контактній поверхні такий вид льоду підходить для охолодження напоїв. Тип льоду "Full and Half Dice" найбільш ефектний у коктейлях. Для подачі безалкогольних напоїв слід використовувати лід цього типу. Принцип роботи льодогенератора: при роботі льодогенератора вода подається в основний резервуар, включається компресор і спеціальний двигун, який створює хвилі у воді. Завдяки тому, що вода постійно рухається, дрібні частинки осідають униз. Усередині основного резервуара є трубки, в яких протікає фреон і вони охолоджуються. На них наморожуються шматочки льоду. Після цього основний резервуар нахиляється і вода зливається. Після зливу води на трубки з фреоном подається гаряча пара, крига відвалюється в контейнер. Льодогенератори кубикового льоду оснащені функцією автоматичної підтримки рівня льоду в бункері: при заповненні бункера система припиняє виробництво льоду, а в міру його витрати компенсує початкову кількість. Готовий лід зберігається у бункері.
Пальчиковий лід (ice finger) — лід у формі циліндра з отвором усередині. На відміну від кубика, пальчиковий лід має більшу поверхню теплообміну. Пальчиковий лід підходить для охолодження лонг-дринків (long-drinks). Його використовують частіше для дроблення в шейкері або блендері, адже він є досить крихким. Також за допомогою пальчикового льоду охолоджують газовані напої у фаст-фудах. Принцип роботи льодогенератора пальчикового льоду аналогічний льодогенератору кубикового льоду. У продажу можна знайти моделі льодогенераторів пальчикового льоду продуктивністю від 12 до 50 кг. До таких моделей відносяться автономні льодогенератори від європейських і китайських виробників, а також є серія IMF льдогенераторів Brema.
Гранульований лід (flake ice) – це великі гранули діаметром 1 див. Він має найприроднішу форму. Гранульований лід виготовляється за температури близько 0°С. Його легко використовувати на горизонтальних поверхнях. "Flake ice" містить 25% вологи і це робить його дуже вологим. Його форма робить лід виключно універсальним для різних галузей застосування. Такий лід використовують для зволоження та охолодження свіжих продуктів, наприклад риби, морепродуктів. Super-Flake ice більш компактний. Має нижчу вологість, оскільки заморожується за нижчої температури, зберігаючи лише 15-18% залишкової води. Такий лід використовують для викладання продуктів на вітринах та прилавках. Superflake служить довше, ніж Flake, і його рідше доводиться поповнювати на вітринах прилавків. Гранульований лід має ідеальну температуру -0,5 ° С, не змерзає, легко зберігається, легко змішується з продукцією і щільно обволікає її, не має гострих країв і не псує продукти. Лід гранульований використовують для організації шведської лінії, коли готові страви виставляються на лід. Принцип роботи льодогенератора гранульованого льоду: основними компонентами льодогенераторів є нерухомий теплоізольований циліндр-випарник, в міжстінковому просторі якого прокладено змійовик, шнек, ємність-накопичувач води, водяний колектор, холодильна установка та електрощит з панеллю керування. Вода витікає з ємності-накопичувача у внутрішню частину випарника. На охолоджуваній холодоагентом внутрішній стінці циліндра утворюється лід. Намерзлий на стінці циліндра лід зіскребається шнеком, переноситься у верхню частину циліндра, де дробиться і викидається в бункер для зберігання гранульованого льоду.
Лускатий лід — це пластинки товщиною 1-2 мм, температурою -7°С. Такий лід повільно тане за кімнатної температури навколишнього середовища. Луска лід швидко охолоджує, тому його використовують на харчових виробництвах для зниження температури тіста і фаршу, на рибопереробних підприємствах - при зберіганні риби, в магазинах і супермаркетах - для викладення охолодженої продукції. Але при гарній ізоляції лускатий лід довго залишається пухким і розсипчастим. Використовується для викладання продукції в торгових точках, на м'ясопереробних підприємствах, хлібопекарській промисловості, часто використовується для викладення морепродуктів. Принцип виробництва такого льоду досить простий: лід намерзає на стінки циліндра-випарника, а потім зрізається фрезою, що обертається. Витрата льоду в салат-барах і для викладки в супермаркеті споживання потрібно 1,35 кг льоду на м2.При виборі льодогенератора лускатого льоду необхідно врахувати розміри вітрини для викладення продукції - у нас в компанії Голос Кухаря можна відразу замовити столи для викладення морепродуктів на лід різного розміру та форми.
Приклад розрахунку визначення необхідної кількості лускатого льоду:
1. розміри прилавка: 200х100 см (а x = 20х10 дм)
2. товщина шару лускатого льоду – 20 см (с = 2 дм)
3. щільність льоду 2,1 дм3/кг
а х в х = 20х10х2 = 400 дм3 + 10% (додатково) = 440 дм3
440 дм3/2,1 дм3/кг=209,52 кг, округляємо до 210 кг.
Таким чином для прилавка розміром 200х100 см потрібно 210 кг льоду щодня. Тому необхідний правильний вибір льодогенератора за добовою продуктивністю і бункера для нього.
Також при виборі льодогенератора важливо врахувати тип охолодження. Для приміщень з підвищеною температурою повітря варто вибрати льодогенератор з повітряним охолодженням (моделі позначаються AS) - такі генератори льоду також відмінно підходять для роботи в обмеженому просторі. Зручність у тому, що не потрібно додатково підключати воду та встановлювати фільтри.Однак є і мінуси: так, ефективність охолодження залежить від температури в приміщенні. Велика у них і тепловіддача, і рівень шуму, а особливості установки вимагають розміщувати льодогенератор окремо від іншого кухонного обладнання та на відстані мінімум 70 см від стіни.
Льодогенератори з водяним охолодженням (моделі позначаються WS) менш вимогливі – їх можна ставити впритул до інших предметів або навіть вбудовувати у стійку бару. Крім того, вода краще поглинає тепло, її охолодні властивості не залежать від температури повітря, а значить, у спеку таке обладнання працюватиме краще. До недоліків зазвичай відносять необхідність постійного підключення до водопровідної системи та велику витрату води.
Якщо на підприємстві немає можливості підключити воду, можна придбати модель заливного типу. Однак вона не зможе забезпечити продуктивність понад 25 кг льоду на добу.
Якщо вибираєте льодогенератор без вбудованого бункера – потрібно ще визначитися з бункером або позонити менеджеру, який підбере потрібну модель бункера для зберігання льоду. Бункери бувають окремо стоять і вбудовані, обсяг вибирають відповідно до необхідної витрати. За обсягом накопичувачі для льоду можуть бути різними: від 4 до 1000 кг.
Як правильно розмістити льодогенератор?
Від правильної установки льодогенератора багато в чому залежить ефективність його роботи і навіть безпека. Правила установки залежатимуть від виду льодогенератора. Кригогенератор, в якому використовується охолодження повітряного типу, необхідно встановлювати таким чином, щоб перед його ґратами була відстань не менше 70 см для вільної циркуляції повітря. Водяний льодогенератор не має таких обмежень на відстані до сусідніх об'єктів, але вимагає обов'язкової наявності підключення до водопроводу.Крім того, при виборі місця для встановлення льодогенератора потрібно подумати про те, наскільки зручним буде таке розташування, щоб потім не довелося бігати за льодом по всьому залу. Правил щодо вибору, встановлення та експлуатації льодогенераторів насправді багато – але найкраще відкрити паспорт до виробу та встановити відповідно до вимог до конкретної моделі.
Як доглядати та обслуговувати льодогенератор? Обслуговувати льодогенератори необхідно регулярно та у строк, згідно з технічною документацією. Основне навантаження посідає випарник і компресор, тому щоб продовжити життя апарату - не перевантажуйте апарат і стежте за його станом. Навантаження на обладнання суттєво зростає в умовах підвищеної вологості та тепла. Навіть у моделей з тропічним кліматичним класом істотно падає продуктивність: льодогенератори знижують вироблення льоду. Таким чином, моделі, встановлені в приміщенні, що охолоджується, прослужать довше апаратів, що стоять, наприклад, в літніх кафе під парасолькою.Причиною поломки можуть бути накопичення накипу, хлор, що міститься у воді - вони накопичуються на випарнику і форсунках. Згодом це призводить до корозії елементів та зміни смаку продукту. Продумайте систему водозабезпечення та очищення води, дотримуйтесь правил експлуатації льодогенераторів та проводьте своєчасне очищення та дезінфекцію фільтрів води. Якщо жорсткість води перевищує 3,99 мг-екв/л, рекомендується використовувати водопом'якшувачі – це підвищує якість льоду та значно збільшує термін служби льодогенераторів. Льодогенератори лускатого льоду всіх виробників найбільш чутливі до якості води: шнек, що обертається, що виробляє лусочки льоду, знаходиться в ємності з водою і має мінімальний зазор з випарником. Сольові відкладення здатні пошкодити прокладку, що захищає підшипник валу, і апарат може вийти з ладу.
Зверніть увагу! Для невеликого бару та приватного господарства є компактні автономні льдогенератори з невисокою продуктивністю - за добу від 12 д 25 кілограмів льоду. Льодогенератор працює дуже швидко - одну порцію льоду він заморожує за 6-13 хвилин. Готовий продукт зберігається у невеликому бункері однією порцію. На кришці є оглядове вікно через нього ви зможете спостерігати за процесом заморозки. Льодогенератор зроблений з металу та пластику у шикарному сучасному дизайні, він компактний та легкий – всього 24х34х35 см при вазі 9,3 кілограма. Тому його можна поставити на стіл або барну стійку, не побоюючись за цілісність останніх. Великий плюс – відмінна теплоізоляція. Лід у бункері може лежати і не танути протягом кількох годин. Льодогенератор заливного типу, тому важливо підтримувати рівень води. Резервуар лише на 1,7 літра, але індикація нестачі води дозволить не забувати про своєчасне поповнення. Пристрій вимикається автоматично після приготування порції льоду та голосно сигналізує про закінчення. Автономний льодогенератор здатний виробляти пальчиковий лід трьох розмірів. Переваги автономного льодогенератора: не вимагає підключення води, індикація завершення роботи та нестачі води, швидке заморожування – від 6 до 13 хвилин. Недолік автономного генератора льоду - невеликий бункер тільки на кілька порцій льоду.